Home
Diensten
Sterk in werk traject
Eenvoudig denken gesprek
Online aan je loopbaan werken
De coach
Blog
Contact

Tegenslagen, hoe die te incasseren, Zonder al teveel schade op te lopen

Zo daar komt er weer één, zo’n tegenslag waar je niet op hebt gerekend. Ben je net een beetje hersteld van de vorige, je leven weer een beetje op de rit en hoppa komt de volgende

De grond zakt weg onder je voeten, een stomp in je buik.

Maar je houdt je groot, niemand mag wat merken niemand. Ondertussen draaien je hersens overuren, er schiet van alles door je heen maakt niet uit als je het maar oplost hoe dan ook.

 

Eenmaal thuis

Na de dag krampachtig doorgekomen te zijn, kom je doodmoe thuis. Al die energie die het kost om je groot te houden, niets te laten merken. Nu zak je als een plumpudding in elkaar, en heb je alleen nog maar zin om als een zombie voor de tv te hangen en vooral die bovenkamer tot rust te brengen. Het kookt in je hoofd.

 

En daarna

Na een onrustige nacht waarin werkelijk alle scenario’s de revue zijn gepasseerd strompel je naar beneden en maakt je koffie of thee. Je partner slaapt nog, je wilt niet teveel laten merken, die heeft het ook al moeilijk genoeg.

 

Een nieuwe dag

“Wat nu” mompel je tegen jezelf. Je bent best goed op je plek in deze baan. Ze zijn tevreden en toch moet je weg. “Een kwestie van budget” dat is wat je te horen krijgt. “Je krijgt een goede referentie”

Hoe kom je het half jaar door terwijl je weet dat er daarna geen vervolg meer is. Je hebt een drukke dag voor de boeg met afspraken en een vergadering. Het idee om je ziek te melden komt in je op. Maar nee daar ben je het type niet voor, en je collega’s dan die kunnen er ook niets aan doen.

 

Wat je niet hebt en wel kunt

Je raakt je baan kwijt, dat is op z’n zachtst gezegd balen of meer zelfs. Je hebt het al vaker meegemaakt. Echter weet dat je de regie zelf kunt pakken over je leven, je werk. Al die pijn en moeite en ook plezier die je hebt gehad om te komen waar je nu bent. Dat is toch niet voor niks geweest of wel? Nee dat is het niet.

Natuurlijk neem de tijd om te verwerken wat je te horen hebt gekregen. Met het verwerken begint het herstel. En pak je leven op, neem de regie, maak een plan, verzamel ideeën.

En vooral praat erover met je partner, een vriend of vriendin, familie of iemand die je juist niet kent echter die wel weet hoe het voelt.

 

Het voordeel is

Tijdens je leven loop je schade op, kan niet anders. Alles is aan slijtage onderhevig. Ook je incasseringsvermogen echter hoeveel schade loop je op. Dat kun je voor een groot deel zelf bepalen en dat is best veel geloof mij maar. Ook kun je van betekenis zijn voor jezelf een voor anderen.

 

Beperken van de schade

Een schip stuur je niet alleen, een leven leef je niet alleen. Althans de meeste van ons niet. Zoek een sparringpartner, een werkmaatje, een compaan waar je samen mee stil kunt staan en ook een volgende stap kunt zetten. Een vangnet en anker. Net als een schip dat doelloos rondvaart nadat de navigatie stuk is gegaan. Anker laten, stilstaan, bezinnen, verwerken en doorgaan naar een andere of nieuwe route. Je navigatie wijst je de weg.

En wil je sparren … neem gerust contact op

Wil je reageren graag zelfs ik ben benieuwd.

Voor nu behouden vaart
Deze pagina delen: