Home
Diensten
Sterk in werk traject
Eenvoudig denken gesprek
Online aan je loopbaan werken
De coach
Blog
Contact

Hoe ziet jouw keuzemenu eruit?

Alweer de laatste maand van het jaar.  Een maand van bezinning en rust en maken van voornemens en keuzes.  Dat kan gaan van het Kerstmenu tot waar je naartoe gaat met de feestdagen of met wie je de feestdagen door gaat brengen. Ga je stoppen met roken, toch voor die andere baan, door met je relatie?

Heb je de keuze?

Het kan zijn dat jij denkt of vindt dat je geen keuze hebt. Dat je als het ware vastzit in jouw situatie en dat je niet weet hoe daar mee om te gaan of daar een stap in te zetten. Dat je het idee hebt weer van voor af aan te moeten beginnen. Net als een keuzemenu bij een provider bijvoorbeeld, ben je na 5 keer gekozen te hebben eindelijk zover dat je een mens aan de andere kant van de lijn hebt, krijg je dan een snauw dat je in het verkeerde keuzemenu zit en je vervolgens doorverbonden wordt waarna je weer keuzes moet maken. Grrr

Hoe duidelijk zijn jouw keuzes?

De ervaring leert dat duidelijkheid belangrijk is in het maken van keuzes.  Duidelijkheid in waar je naartoe wilt, wat de uitkomst voor jou is.  Welke alternatieve je hebt en vooral wat bij jouw past, waar jij je goed bij voelt.

Ook kan duidelijkheid nieuwe inzichten en ideeën geven, waar jezelf nog niet eens aan hebt gedacht.

Wat kan helpen?

Duidelijkheid kun je krijgen door erover te lezen, te zoeken op internet, te praten. Er zijn tal van mogelijkheden om meer duidelijkheid te krijgen en ook daar heb je weer te kiezen

Hoe krijg je duidelijkheid over de vragen die jou bezighouden?

Een voorbeeld uit mijn vakgebied: Hoe nu verder met mijn loopbaan?

Overzicht geeft inzicht: daar bedoel ik mee als jij een overzicht maakt van bronnen die je kunt raadplegen kun je vervolgens daar een rangorde aangeven bijvoorbeeld wat je thuis kunt doen en waar je voor onderweg moet bijvoorbeeld via internet, informatie opvragen tot bezoeken van een bijeenkomst.

Maak een onderverdeling: kleine stukken waar je apart mee aan de gang gaat bijvoorbeeld een financieel onderdeel, een opleidingsonderdeel, een netwerkonderdeel

Onderzoek: Wat past bij jouw en hoe kom je daarachter.  Wat weet je al en vaak is dat veel meer dan je denkt. Wat komt in je op en waar krijg je energie van?

Maak een plan: ga aan de slag, maak afspraken met jezelf en anderen als dat nodig is. Stel ook bij echter ga wel aan de gang. Ook die ervaringen kun je meenemen.

Maak notities of tekeningen: Schrijf dingen op of teken ze als dat beter bij je past, schrijf de vragen die je hebt op en ook de antwoorden die je vindt. Kijk ook regelmatig met een afstand naar wat je hebt verzameld zodat je het overzicht behoudt

En vooral durf te vragen en te delen: Neem anderen mee, stel vragen en maak je plan concreter. Gaande weg wordt het duidelijker voor jezelf, waardoor je keuze gemakkelijker wordt.

Mijn vraag aan jou: deel je ervaringen, en stel je vragen.  Dat mag vrijblijvend via de mail of je kunt je aanmelden. Dit omdat ik weet hoe moeilijk het is keuzes te maken en ook hoe fijn als anderen je daarbij kunnen helpen.
Deze pagina delen: